Καθημερινή Ένδυση

Η ιστορία των φλάι τζάκετ (Flight Bomber Jacket)

Τα μπόμπερ τζάκετ ήταν γνωστά ως «μπουφάν πτήσης» (flight jacket) και δημιουργήθηκαν από το Στρατιωτικό Συμβούλιο Ένδυσης Αεροπορίας των ΗΠΑ το 1917. Ενώ πολλοί από εμάς διαμαρτυρόμαστε σήμερα όταν μια αεροπορική εταιρεία δεν έχει αρκετό χώρο για να απλώσουμε τα πόδια μας, οι πιλότοι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έπρεπε να πετάξουν σε μαχητικά αεροπλάνα με μη μονωμένα, υπαίθρια πιλοτήρια. Τα φλάι μπουφάν,λοιπόν, ήταν φτιαγμένα από δέρμα φώκιας ή δερμάτινο άλογο και επενδεδυμένα με γούνα για να διατηρήσουν το κρύο.

Ήταν περίπου στη δεκαετία του 1950 και του 1960 που το μπουφάν φλάι άλλαξε τη ζωή του πολίτη. Παρόλο που τώρα διατίθενται σε διάφορα σχέδια και υλικά, έχει παραμείνει σχετικά παρόμοιο από τότε. Η αμερικανική εταιρεία Dobbs Industries (αργότερα έγινε Alpha Industries) άρχισε να παράγει MA-1 για τον αμερικανικό στρατό το 1963. Στη συνέχεια για τον γενικό πληθυσμό, πουλώντας πλεόνασμα πρώτα στην Ευρώπη και την Αυστραλία προτού επεκταθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Τα μπουφάν μπόμπερ έγιναν επίσης μια τεράστια τάση μεταξύ των Ιαπώνων ανδρών, οι οποίοι είχαν εμμονή με την Αμερικάνικη μόδα μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πέρα από τις στρατιωτικές χρήσεις του, το MA-1 είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα της αντοχής σε θερμοκρασίες από 14 έως 50 βαθμούς Φαρενάιτ . Το γεγονός αυτό το καθιστούσε ένα ελαφρύ μπουφάν για την άνοιξη και μια δημοφιλή επιλογή μεταξύ των αστυνομικών που χρειάζονταν να περνούν μεγάλες περιόδους στο ύπαιθρο.

Προχωρώντας στη δεκαετία του 90′ τα fly jacket μπήκαν ολοένα και περισσότερο στις τάσεις της μόδας. Γνωστοί σχεδιαστές αντέγραψαν την αρχική ιδέα, πάνω στην οποία δημιούργησαν κάτι νέο που θα πουλούσε. Η Alpha Industries ξεκίνησε επίσης επιτυχημένες συνεργασίες με την πιο κερδοφόρα να είναι αυτή με τον ράπερ Kanye West.

Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσεις και εσύ το πρώτο σου φλάι μπουφάν? Ή έστω… ακόμα ένα! Βρες τα όλα εδώ: https://bit.ly/35vTzOw