Εργατικά

Δουλειά και προστασία από το κρύο: Ρούχα και tips

Εργαζόμενοι σε κίτρινη σκάλα με πορτοκαλί κράνη και εργατικά ρούχα για προστασία από το κρύο κόβουν κλαδιά δέντρου.

Αν εργάζεσαι σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή χαμηλές θερμοκρασίες και θέλεις να δεις πώς να προστατευτείς, είσαι στο σωστό μέρος.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για προστασία από το κρύο, ρούχα και tips, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν στις ψυχρές συνθήκες.

Η εργασία στο κρύο άλλωστε, κρύβει κάποιες δυσκολίες και κινδύνους και είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να τα αντιμετωπίσεις.

Ας ξεκινήσουμε!

Τι ρούχα φοριούνται για προστασία από κρύο στην εργασία;

Όταν ακούς για κρύο καιρό, σίγουρα το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι σκουφάκια, κασκόλ, παλτό, γάντια και άλλα ζεστά ρούχα.

Η αλήθεια είναι ότι και σε έναν εξωτερικό χώρο εργασίας, αυτά που μπορείς να βάλεις δε διαφέρουν και πολύ.

Υπάρχουν ωστόσο και συγκεκριμένα ρούχα εργασίας για κρύο, τα οποία διαφέρουν απ’ τα καθημερινά.

Η βόλτα άλλωστε και η δουλειά δεν είναι το ίδιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάς, ότι τα ρούχα εργασίας συνεισφέρουν έτσι κι αλλιώς και στην ασφάλειά σου. 

Ας δούμε λοιπόν κάποια απ’ τα ρούχα που μπορείς να φοράς όταν εργάζεσαι σε εξωτερικό χώρο.

  • Ισοθερμικά ρούχα: Τα ισοθερμικά ρούχα είναι απ’ τον βασικό ρουχισμό που φοράνε αρκετοί εργαζόμενοι εξωτερικών χώρων.

    Αν οδηγείς μηχανή, ίσως φοράς ήδη ισοθερμικά ρούχα όταν οδηγάς τον χειμώνα.

    Ένα ισοθερμικό, μπορεί να σε κρατήσει ζεστό και συνήθως είναι αρκετά εφαρμοστό, ώστε να μη σε ενοχλεί στις κινήσεις σου.

    Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο μας για το τι είναι τα ισοθερμικά και πώς λειτουργούν.

Υπάρχουν επίσης διάφορα ισοθερμικά, όπως μπλούζες, σκελέες, κάλτσες.

  • Φόρμες εργασίας ψύχους: Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν οι φόρμες εργασίας, είναι ότι προστατεύουν τον εργαζόμενο.

    Όταν η θερμοκρασία λοιπόν “πέφτει απειλητικά” οι φόρμες εργασίας ψύχους, είναι ιδανικές για τους εργαζομένους εξωτερικών χώρων.

    Είναι άλλωστε ειδικά διαμορφωμένες για συνθήκες έντονου κρύου.

    Οπότε, αν το περιβάλλον της δουλειάς σου το απαιτεί, μια φόρμα ψύχους, μπορεί να σου προσφέρει αυτό που χρειάζεσαι για τη δουλειά σου.
  • Αξεσουάρ για το κρύο για τις ευαίσθητες περιοχές: Είναι καλό, εφόσον δουλεύεις σε συνθήκες ψύχους ή στο έντονο κρύο, να προστατεύεις συγκεκριμένα σημεία.

    Αυτά είναι τα αυτιά, τα δάχτυλα, η μύτη και τα μάγουλά σου, που είναι και τα σημεία στα οποία εμφανίζονται συχνότερα τα κρυοπαγήματα.

    Θα το έχεις παρατηρήσει άλλωστε, ότι όταν είσαι έξω τον χειμώνα, νιώθεις το κρύο πιο έντονο σε εκείνα τα σημεία.

    Τα κρυοπαγήματα μάλιστα, μπορούν να εμφανιστούν σε λιγότερο από 30 λεπτά όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οπότε, σιγουρέψου ότι παίρνεις τα απαραίτητα μέτρα.

    Χρησιμοποίησε λοιπόν σκούφους, περιλαίμια, προστατευτικά αυτιών και φυσικά τα ιδανικά γάντια εργασίας, ώστε να μείνεις προστατευμένος.
  • Παπούτσια εργασίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Όπως είπαμε, τα δάχτυλα είναι ευαίσθητα στο ψύχος και χρειάζονται προστασία.

    Επίλεξε παπούτσια εργασίας που είναι αδιάβροχα και μονωμένα απ’ το ψύχος, ώστε να σε προστατεύσουν από τον κρύο καιρό.

Tips για προστασία από το κρύο στον χώρο εργασίας

Εργαζόμενοι με φόρμες εργασίας και κράνη σε χιονισμένο μέρος με ίχνη από ερπύστρια στο έδαφος.

Αφού είδαμε τι αξεσουάρ και ρούχα για προστασία από το κρύο φοράνε οι εργαζόμενοι εξωτερικών χώρων, ας δούμε και κάποια tips.

  • Απέφυγε να ακουμπάς μεταλλικές επιφάνειες δίχως γάντια: Σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, η επαφή με ένα μεταλλικό αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στο δέρμα.

    Γιατί συμβαίνει αυτό;

    Τα μέταλλα βλέπεις, είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας. Έτσι, όταν ακουμπάς ένα μεταλλικό αντικείμενο χωρίς γάντια, η θερμότητα από το σώμα σου μεταφέρεται πολύ γρήγορα στο αντικείμενο.

    Το μέταλλο όμως μεταφέρει τη θερμότητα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι μπορεί το σώμα μας να την παράγει.

    Η λύση; Γάντια φυσικά!

    Μπορείς να δεις πώς να επιλέγεις τα κατάλληλα στο άρθρο μας για επιλογή γαντιών εργασίας.
  • Προσπάθησε να κάνεις συχνά διαλείμματα: Τα διαλείμματα όταν εργάζεσαι στο κρύο, είναι απαραίτητα για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου.

    Προσπάθησε να κάνεις 10 – 15 λεπτά διάλειμμα, περίπου ανά δύο ώρες, μακριά απ’ το κρύο.
  • Να έχεις μαζί σου έξτρα ρούχα: Τα υγρά ρούχα ή τα ρούχα που έχουν βραχεί, μπορούν να ρίξουν γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός σου.

    Μη διστάσεις λοιπόν, εφόσον εργάζεσαι σε πολύ ψυχρές καιρικές συνθήκες, να έχεις μαζί σου έξτρα ρούχα για να αλλάξεις. Όπως κάλτσες, παντελόνι, γάντια, φόρμα κλπ.
  • Μείνε ενυδατωμένος: Στις χαμηλές θερμοκρασίες, το σώμα προσπαθεί να μείνει ζεστό ξοδεύοντας παραπάνω ενέργεια και ως αποτέλεσμα, μπορεί να αφυδατωθείς.

    Μην ξεχνάς λοιπόν να πίνεις ζεστά ροφήματα, όπως ροφήματα με ηλεκτρολύτες.

    Προσοχή όμως! Προσπάθησε να αποφύγεις το αλκοόλ, για ευνόητους λόγους, αλλά και την καφεΐνη, καθώς αυξάνει την πιθανότητα για αφυδάτωση.
  • Μην ξεχνάς να κινείσαι: Προσπάθησε να κινείσαι, ώστε να διατηρείς τη θερμοκρασία του σώματός σου.

Φτάσαμε στο τέλος του άρθρου!

Ελπίζουμε να σε βοήθησε και να σου έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από το κρύο, για τα ρούχα αλλά και το τι μπορείς να κάνεις.

Στο κατάστημά μας, μπορείς επίσης να βρεις μεγάλη ποικιλία σε ρούχα εργασίας, για να επιλέξεις τα ιδανικά για εσένα και τις ανάγκες σου.