Επιβίωση, Στρατιωτικά

Σουηδικά μαχαίρια Mora – Η ιστορία πίσω από το όνομα

Τα πρώτα βήματα

Με παράδοση που κρατάει για πάνω από 400 χρόνια, η Σουηδική εταιρεία Mora παράγει μαχαίρια που κρατάνε στο χρόνο. Ήταν περίπου το 1891, όταν ο Frost-Erik Erson επέστρεψε στο χωριό Östnor της Mora έπειτα από 4 χρόνια που δούλεψε ως ξυλοκόπος στην Βόρεια Αμερική. Την ίδια χρονιά, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο, ο Frost ίδρυσε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε έλκηθρα, καροτσάκια και μαχαίρια που προορίζονταν μόνο για εσωτερική χρήση στο εργοστάσιο. Αυτό όμως έμελλε να είναι και η αρχή της λαμπρής πορείας του!

Οι πρώτες επιτυχίες

Από το πουθενά ,λοιπόν, η παραγωγή μαχαιριών στο εργοστάσιο που κατασκεύαζε κυρίως έλκηθρα(!!) απογειώθηκε και έφτασε να γίνει ένα περιζήτητο προϊόν. Ταξιδιώτες, έμποροι, αγρότες αλλά και καθημερινοί άνθρωποι των οποίων οι δουλειές δεν σχετίζονταν με μαχαίρια, άρχισαν να αγοράζουν και να κάνουν διάσημα τα μαχαίρια Mora. Ειδικότερα, ο ρόλος των ταξιδιωτών έπαιξε μεγάλη βαρύτητα, καθώς βοήθησε στην διάδοση των προϊόντων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν σε όλη την Ευρώπη. Το 1904 ο Frost είχε 10 υπαλλήλους και παρήγαγε 19.000 μαχαίρια ετησίως. Κάπου εκεί κατάλαβε πως έπρεπε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην κατασκευή μαχαιριών.

Η ιστορία του Krång-Johan

Το 1912, ένας υπάλληλος του Frost, ο Krång-Johan Eriksson, διαφωνεί σε ορισμένα πράγματα με την διοίκηση κάτι που φέρνει ως αποτέλεσμα την απόλυση του. Εκείνη την χρονιά ιδρύει την δική του παραγωγή μαχαιριών στο Östnor. Παρόλο που είχε σαν στόχο κάποια στιγμή να ταξιδέψει και αυτός στην Β. Αμερική για να πάρει γνώσεις, άφησε αυτή του την ιδέα σε δεύτερη μοίρα και επικεντρώθηκε στο τώρα. Το τώρα περιείχε τον φίλο του Lok-Anders Mattsson με τον οποίο ίδρυσε το εργοστάσιο μαχαιριών που φτάσαμε 100 χρόνια αργότερα να αποκαλούμε Morakniv.

Κατά την δεκαετία 1920-1930, η Morakniv ενίσχυσε την θέση της στον κόσμο και άρχισε να βάζει την σφραγίδα της Σουηδίας στα μαχαίρια. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν αρκετοί ενεργοί κατασκευαστές μαχαιριών στο χωριό που κατά κάποιον τρόπο ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλον, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη μιας αναπτυσσόμενης αγοράς παγκοσμίως.

Το κόκκινο χρώμα

Η τυπική κόκκινη χρωματισμένη λαβή, όπως για παράδειγμα στο Morakniv Basic 511 προήλθε από αυτήν την εποχή, η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει κάτι σαν σημάδι για τα μαχαίρια του Östnor. Από την αρχή, η σγουρή σημύδα ήταν το προφανές υλικό για τα πιο ακριβά μαχαίρια, αλλά όταν υπήρχε έλλειψη, η συνηθισμένη σημύδα βαφόταν με κόκκινο χρώμα πριν βερνικωθεί.

Οι εξαγορές και η τελική μορφή της Morakniv

Παρά τον ανταγωνισμό, όσον αφορά την αγορά και την εργασία, υπήρχε πάντα μια αίσθηση φιλίας μεταξύ των εταιρειών στο Östnor. Ακόμα και σήμερα υπάρχει το λεγόμενο «Östnorsanda » όπου οι εταιρείες έχουν αλληλοβοήθεια όταν υπάρχει ανάγκη.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1900, το εργοστάσιο μαχαιριών του Bud-Carl Andersson, του οποίου οι επιχειρήσεις ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1880, άρχισε να κατασκευάζει παγοτρύπανα με το όνομα προϊόντος «Mora-borren», το οποίο σύντομα έγινε παγκοσμίως γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα. Τότε ο Kj Eriksson, θα προβεί στην εξαγορά του συγκεκριμένου εργοστασίου κάνοντας τα πρώτα βήματα στο να ξεχωρίσει μεταξύ των κατασκευαστών μαχαιριών στο Östnor.

Η σημαντικότερη αλλαγή έγινε το 1988, όταν το εργοστάσιο του KJ Eriksson εξαγόρασε σε τρία στάδια το εργοστάσιο του Frost. Η τελική μορφή της Morakniv έρχεται το 2005 με την συγχώνευση αυτή να ονομάζεται Mora of Sweeden και να ενισχύεται πλέον σαν μια εταιρεία. Πλέον, όλη η παραγωγή μαχαιριών συγκεντρώθηκε σε ένα μέρος και το 2016 η εταιρεία καταχωρείται ως Morakniv AB.

Το κατάστημα μας αποτελεί εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο των Σουηδικών μαχαιριών στην Θεσσαλονίκη. Μέσα από το κατάστημα μας μπορείτε να βρείτε όλα τα προϊόντα της εταιρείας στις χαμηλότερες τιμές. Βρείτε όλη την γκάμα εδώ: https://www.ergo-rocket.gr/brand/morakniv-maxairia/