Στρατιωτικά

Στρατιωτική άσκηση “Παρμενίων”. Τι είναι, πότε γίνεται, ποιος είναι ο σκοπός της.

Η στρατιωτική άσκηση “Παρμενίων” αποτελεί την μεγαλύτερη στην χώρα μας και διεξάγεται για πάνω από 25 χρόνια. Πρόκειται για άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάζεται και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων.

Πήρε το όνομα της από τον Παρμενίων, τον άλλοτε στρατηγό της Μακεδονίας και έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Φίλιππου Β’ και του Μ. Αλεξάνδρου.

Πραγματοποιείται σε όλο τον Ελλαδικό χώρο κατά τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου. Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες μονάδες, συμμετέχουν και φορείς του Πολιτικού Τομέα.

Κύριοι σκοποί της ασκήσεως είναι:

  • Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης, από τις διεθνείς εξελίξεις, απειλής, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας.

  • Η διατήρηση και εξέλιξη της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στο ενοποιημένο πεδίο της μάχης.
  • Η εφαρμογή του συστήματος χειρισμού κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
  • Η δοκιμή συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων του πολιτικού τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Κάθε χρόνο σχεδιάζονται και εκτελούνται διαφορετικά σενάρια επιχειρήσεων. Το 2019, υλοποιήθηκε ένα σενάριο ανακατάληψης νησιού από ελληνικές δυνάμεις στη Σαμοθράκη. Σύμφωνα με το σενάριο,η αποβατική ενέργεια έγινε με αντίξοες καιρικές συνθήκες.  Με βάση τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο τον τελευταίο καιρό, αναμένουμε τα σενάρια της φετινής άσκησης. Πως θα ανταποκριθεί ο Ε.Σ. στις υψηλές προσδοκίες; 

Εμείς στο Ergo-Rocket.gr είμαστε δίπλα στον Ελληνικό Στρατό για μια ακόμα χρονιά. Ο εξοπλισμός των ασκήσεων ποικίλει και είναι απαιτητικός. Η διαβίωση χρειάζεται την κατάλληλη σκηνή για μπορέσει κάποιος να μείνει για μέρες άνετα σε εξωτερικό χώρο. Οι πολύωρες ασκήσεις απαιτούν άνετα και ξεκούραστα άρβυλα που τηρούν τις προδιαγραφές. Μια σωστή στολή μάχης επιτρέπει στον στρατιωτικό να κινείται άνετα με όλο του τον εξοπλισμό.

Βρείτε αυτά και άλλα πολλά στον ειδικό του στρατιωτικού εξοπλισμού εδώ και 40 χρόνια!